Aylardır hatta yıllardır saçlarımın çok dökülmesinden, evin her yerinden saçlarımı toplamak zorunda kaldığımdan ve artık bu durumdan bana ve eşime gına geldiğini size de şikayet etmiş miydim bilmiyorum?
İşte bu şikayetlerimden dolayı sonunda gittim bir demir tahlili yaptırdım geçen hafta.
Sonuç mağlum!!!
Sağlıklı bir bayanda olması gereken oran en az %50 ama bendeki oran maalesef %8 yani yok gibi bir şey olunca demir desteği almaya başlamam gerekti…
Ama geçen hafta tesadüfen öğrendiğim ve aslında tam zamanında öğrendiğim bir bilgiyi sizinle de paylaşmak istedim.


Cennet meyvesi HURMA…


Oldum olalı bayılırım bu lezzete…Ama eşimin amcasının İran’dan gelirken bize İran hurması getirmesi, benim o ağızda eriyen muazzam tadı bir kere daha keşfetmiş olmam ve bu tadın beni esir almış olması her şeyin başlangıcı…

Madem bu kadar yiyorum (günde 10 tane yiyorumdur herhalde)bakalım ne faydası varmış diye ufak bir araştırma yapınca çok yerinde bir davranış yaptığıma karar verdim.Tamda vücudumun demir ihtiyacı olduğunu öğrendiğim bu dönemde ilaç gibi geldi bana…

Hurma
  • Hâmile annenin vücudunda taşıdığı yavrunun gelişmesine yardım eden en önemli yiyeceklerden birisidir. Aynı zamanda annenin sağlığını koruyarak ona gerekli zindeliği sağlar. İçeriğindeki şeker, bildiğimiz kan şekerini yükselten glikoz değildir. Hurmada fruktoz denilen meyve şekeri bulunur. Fruktoz, vücutta kolayca parçalanan ve organizmaya kısa sürede enerji veren bir şekerdir. Hurmadaki fruktoz, hâmilelik döneminde özellikle de doğum sonrası süreçte zayıf düşen annenin enerji ihtiyacını karşılayarak ona canlılık ve zindelik kazandırır.
  • Aynı şekilde doğumla kan kaybeden anne, vücut şekerinin düşmesi ve tansiyon düşüklüğüyle karşı karşıya kalır. Anne, hurma yiyerek bu durumun önüne geçebileceği gibi yeni doğan bebeğin beslenme ihtiyacını da kolayca karşılayabilir.
  • Hurma; lif, yağ ve mineral bakımından da zengindir. Özellikle sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, kükürt, fosfor ve klor ihtiva eder. Vitamin olarak da hurmada en çok A, B1, B2, B3, B6, B11 vitaminleri bulunur. B11 yani "folikasit", hâmilelikte alınması gereken önemli bir vitamindir. Çünkü bu dönemde günlük folikasit ihtiyacı iki katına çıkar. Folikasit kan hücresi yapımında, aminoasitlerin yapımında ve hücre yenilenmesinde görevlidir. B11 yetersizliğinde kansızlık belirtileri görülür. Yani hurmanın bol tüketilmesi, annenin en tabii yoldan folikasit ihtiyacını gidermiş olur.
  • Hâmilelikteki uzun süreli bulantılar ve fizikî değişiklikler sonucu, potasyum eksikliğine rastlanır. Hurmada bulunan potasyum sayesinde bunun önüne geçilmiş olur. Ayrıca potasyum vücudun su dengesini sağlayarak, zehirli atıkların dışarı atılması için böbrekleri uyarır.
  • Hurmadaki diğer önemli bir mineral de "demir"dir. Hâmilelikte ve doğum sonrasında kansızlık sık rastlanan bir durumdur. Demir, alyuvarların dengesini sağladığı ve hemoglobin sentezini kontrol ettiği için kansızlığı da gidermiş olur. Bir insan günde 15 hurma yiyerek vücudunun demir ihtiyacını karşılayabilir.
  • Hurma yine "oksitosin" adlı bir madde içerir. Oksitosin aslında beyinde salgılanan ve doğum sancılarını başlatan bir hormondur. Bu hormonun en önemli etkisi ana rahmindeki kaslarla anne sütünün salgılanmasını sağlayan kas hücrelerinde görülür. Doğum esnasında oksitosin salgılanmasıyla doğum daha kısa zamanda ve kolayca yapılmış olur. Hatta kimyasal olarak oksitosin doğumu kolaylaştırıcı ilaç olarak kullanılmaktadır. Pek çok kaynakta oksitosin "rapid birth" yani "hızlı doğum" adıyla tanımlanır.
  • Hurma için "Her öğünde yenilebilir." demek asla yanlış olmaz. Hatta bir insan, hurma ve suyla yıllarca yaşayabilir. Tanınmış bilim adamlarından W. Dowson bir hurma ve bir bardak sütün bir insanın günlük besin ihtiyacını karşılayacağını söyler.
  • Hurmada bulunan kalsiyum ve fosfor; kemik gelişimi ve iskelet oluşumunda görevli en önemli elementlerdir. Bol miktarda hurma tüketimiyle kemik zayıflığı ve ileri yaşlardaki kemik hastalıklarına karşı tedbir alınmış olur.
  • Kasların çalışmasında ve B6 vitamininin işlevini yapmasında önemli rolü olan element de yine hurmada bulunan magnezyumdur. Günde sadece 2-3 hurma yiyerek magnezyum ihtiyacı karşılanır. B6 vitamini, sinirleri güçlendiren bir vitamin olduğu için dolayısıyla hurmanın stres giderici özelliği de ortaya çıkmış olur.
  • Hurma, A vitamini ihtiva etmesiyle görme gücünü de artırır. Bunun yanı sıra A vitamininin vücut direncini koruma, kemik ve dişlerin güçlenmesi gibi faydaları da vardır.
  • Hurma, beta-karoten bakımından da zengindir. Beta-karoten oranının kanda belirli bir düzeyde olması gerekir. Bu oranın düşük olduğu kişilerde akciğer kanserine yakalanma riski dört kat daha yüksektir. Bundan başka beta-karoten tıpta "anti-tümöral" yani "kanser önleyici" olarak bilinmektedir. Bunun sonucunda hurmanın kansere karşı koruyucu olma özelliğiyle önemi bir kat daha artmaktadır.

Hadi bakalım demir ihtiyacı olanlar , hamilelik planı yapan bayanlar,hamileler ve süt veren anneler…Herkese şimdiden yarasın…


İkidelikadin Nuray

2 yorum:

bir demet feslegen dedi ki...

aynı şikayetler bende de var, ilaç takviyesi alıyormusun acaba..

Nuray dedi ki...

Eda,
Ne kadar almak istemesemde evet ilaç takviyesi alıcam...

Yorum Gönder

Bakalım bu işe siz ne diyeceksiniz!!!