Geç kalmış olsam da yeni keşfettiğim ve dinlemeye doyamadığım Yasmin Levy...

Meğerse küçücük bir araştırma yapınca dünyada ve Türkiye’de de çok büyük bir hayran kitlesinin olduğunu ve kendisinin de bir İbrahim Tatlıses hayranı olduğunu ve Türkiye’ye geldiğinde İbo Show’a katılıp birlikte düet yaptıklarını öğreniyorum.Şimdi bütün bunları yazarken “Acaba o zaman ben nerelerdeydim?” diye düşünmeden edemiyorum açıkçası…

Bir kere duyduğunuzda bir daha asla unutamayacağınız ses olarak tarif edilen Yasmin Levy;
Kudüs doğumlu.32 yaşındaki sanatçı şehrin Baaka bölgesinde bir Yahudi olarak büyümüş. Babasının ölümünde sadece 2 yaşında olan Levy, annesi tarafından yetiştirilmiş. Çocukluğundan beri Araplarla birlikte büyüdüğünü söylüyor.
İspanya’da bir aile dostları kendisinin müzik alanındaki yeteneğini fark etmesiyle başlayan müzik yaşamında ilk olarak Flamenko ile tanışmış Yasmin.Ancak bu aşamadan sonra Yasmin kendisini içinde büyüdüğü kültürünün cazibesine kapılmaktan alıkoyamayarak, Sephardi Yahudileri’nin konuştuğu Ladino dilinde söylenen, dağıldığı toprakların kültürleriyle bir arada olmanın zenginliğini içinde barındıran müzikleri ortaya çıkartmaya, dünyaya tanıtmaya başlamış.
Bir röportajında “Dünyayı değiştiremeyeceğimin farkındayım. Ancak medyanın sadece şiddetin resimleriyle gündeme getirdiği bu coğrafyadan küçücük de olsa bir mesaj verebiliyorsam bana yeter. Farklı kültürlerin (etnik, milli, dini) bir arada yaşamasının mümkün olduğuna, bunun ışıltısının müziklerde kendisini gayet açık gösterdiğine dair bir mesaj verebilirsem ne mutlu. İspanya’da bundan yüzyıllar önce farklı kültürler barış içerisinde bir arada yaşayabildi. Bunun şimdi de olması, niçin mümkün olmasın? Diyen Yasmin Levy’in yeni albümü "Mano Suave"de Sefaradların çok kültürlülükle iç içe olan tarihleri, onların şarkılarında da ardarda gelen canlı ve sürekli ritmlerle yeniden yaşatılıyor. Yasmin Levy, müzik grubuna İran, İsrail, Paraguay, Türkiye ve İspanya'dan gelen müzisyenleri almış; şarkıların düzenlemelerinde Ortadoğu, Balkan ve Yahudi unsurları birbirine karışıyor.
Son iki albümünün mp3 leri bende mevcut.Dinlemek isteyipte bulamayanlar bana mail atsın yeter…

Delikadin Nuray

1 yorum:

TÜLİN-sihirli tatlar dedi ki...

merhaba bloguma zıyaretınız ıcın teşekkur ederım.izlemeye aldım bende sızı:)hoş bir blog olmus ellerınıze saglık.sevgiler

Yorum Gönder

Bakalım bu işe siz ne diyeceksiniz!!!